Červená fermentovaná rýže nebo-li AN-KAK

Červená fermentovaná rýže je látka, která je v tradičních východních medicínách používána po staletí pro udržení zdravého metabolismu a cévního systému.

Červená rýže sama o sobě je významným zdrojem vlákniny, antioxidantů, vitamínů B a nenasycených mastných kyselin.

Extrakt se získává její fermentací za pomoci kvasinek Monascus purpureus, stává se tak přirozeným zdrojem látek zvaných monakoliny. Ve starých východních lékopisech bychom ji našli pod názvem AN-KAK.

Fermentovaná rýže

Hlavní účinnou složkou je látka nazvaná monakolin K a je prokázáno, že její denní příjem přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu (zlepší se poměr HDL / LDL).

Velmi zjednodušeně by se dalo říci, že monakoliny jsou takové přírodní statiny (léky na cholesterol). Účinná látka Lovastatin, kterou můžeme najít v některých chemických lécích na cholesterol, má podobný mechanismus účinku.