Zima – čas péče o naši životní energii

Přestože astronomicky zima začíná až 21.12., podle tradiční čínské medicíny se do období ledvin, které odpovídají právě zimě, přesouváme už 15.11. Ale co to pro nás vlastně znamená?

Ledviny podle TČM

Ledvinám bychom v zimě měli dopřát o trochu více pozornosti a věnovat se jejich posílení. Uchovávají naši životní energii, a tak není dobré si s nimi zahrávat. Jarní únava bývá často znakem toho, že jsme dali přes zimu zabrat právě ledvinám.

zima

A co tedy ledvinám prospívá?

Žít podle přírody. To ale samozřejmě není vždycky v podmínkách dnešní doby úplně jednoduché, ale myslím, že žít vědomě alespoň trochu víc v souladu zvládne každý. Neměli bychom teď rozhodně podceňovat spánek, s brzkou tmou je ideální chodit dřív spát a vstávat naopak s východem slunce.

Neplýtvejme svojí yangovou energií, příroda kolem se zpomaluje, zpomalme i my. Pomalejší cvičení a jóga jsou teď ten ideální pohyb. Odpočívat se vyplatí a naše tělo nám to na jaře dvakrát vrátí.

Emocí ledvin je strach. Zkusme se tedy vyvarovat situacím, ve kterých se bojíme nebo se snažme naučit se se strachem lépe pracovat. Ledvinám škodí také stres, ponocování, ale třeba i příliš častý sex.

K posilování Yinu i Yangu ledvin je z medicinálních hub ideální Cordyceps, z bylin pak sáhněte po Kozinci blanitém, který kromě toho, že oživuje čchi a celkově povzbudí naši životní energii, skvěle funguje na imunitu.

Po čem sáhnout, pokud cítíte, že se vaše tělo před viry neubrání?

Pokud cítíte, že vám dvojka Cordycepsu s Kozincem blanitým nestačí, chybu určitě neuděláte, pokud sáhnete po Cell Protect od Sibyl. Ten obsahuje selen, glutathion a glukan vázaný na kvasinku Saccharomyces cerevisiae, což jsou složky nezbytné pro správné fungování imunitního systému. Zároveň chrání buňky před oxidativním stresem. A naším esem v rukávu je ImunoBran, který doporučujeme při opravdu velmi oslabené obranyschopnosti.

Správné doplňky stravy vám teď určitě mohou hodně pomoct, ale čas pro sebe nenahradí. Tak vám přejeme, ať si na to vzpomenete dřív než s jarní únavou. 😊