Selen - jak moc je pro nás nezbytný?

 Selen je důležitý, ale vždy jen v přiměřeném množství a správné formě.

Můj vztah k suplementaci jednotlivých vitamínů je trochu ambivalentní. Je to dáno tím, že jsem primárně fytoterapeut (fyto - bylina) a ne nutriční terapeut. Doplňování jednotlivých složek, mi ne vždy, připadá smysluplné, a to i v případě, že jich má člověk prokazatelně málo. Za tím nedostatkem totiž může být více, než jen to, že ho přijímáme málo ze stravy. Takovým klasickým případem je "vitamin" D, ale to je zase jiné téma.

Proč tedy máme v sortimentu selen?

Je to stejné jako s hořčíkem. Jsou situace, kdy stojí za to, jej doplňovat. Mezi ty patří hlavně:

  • Byla-li vám diagnostikována angina pectoris (srdeční onemocnění) a obecně máte-li zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, je dobré zvýšit příjem selenu.
  • Je-li výsledek spermiogramu - nižší pohyblivost spermií a pomalé zrání. Obecně muži mají vyšší potřebu příjmu selenu, protože je vylučován společně se spermatem.
  • Máte-li potíže se štítnou žlázou a užíváte hormony štítné žlázy. Selen je velmi důležitý pro správnou funkci enzymů, které odpovídají za funkci hormonů štítné žlázy v buňkách.

Tímto přípravkem jsme také doplnili L-karnosin. Kombinace L-karnosinu a Cell protectu pomáhá do určité míry neutralizovat vliv těžkých kovů a chránit buňky před poškozováním toxickými vlivy.

Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 60–200 mikrogramů selenu celkem denně (průměrně kolem těch 60 mikrogramů). 

Stejně jako s hořčíkem je dobré přemýšlet nad tím, v jaké formě jej užívat.

Takže přijít do lékárny a chtít selen, není tak jednoduché. Pořád jsme u jednoho základního problému, a to vztahu mezi cenou a kvalitou.

V doplňcích stravy najdeme formy jako selenit, selenát a pak organické sloučeniny (selenoaminokyselinové cheláty, L-selenomethionin apod.). Z logiky věci je jasné, že je pro nás vhodnější organický selen, než ten anorganický. Organický selen totiž může být v těle uchován jako součást bílkovin a v případě potřeby využit.

Na stránkách bezpecnostpotravin.cz můžete dohledat, že některé doplňky deklarují, že obsahují organický selen z kvasinek, ale analýzy ukazují, že se jedná o anorganický selen smíchaný s kvasinkami. Skutečné výrobky s kvasinkovým selenem jsou založeny na specifických druzích kvasinek, které jsou kultivovány v prostředí bohatém na selen. Přijímají selen z média a konvertují ho do řady organických forem, které jsou identické s formami vyskytujícími se v pícninách a zrninách (např. selenomethionin, selenocystein, seleno-metyl-selenocystein, seleno-adenosyl-selenomethionin, gamma-glutamyl-seleno-metylselenocystein). V tom případě se jedná o koncentrovaný selen, a to ve formě, v níž je snadno tráven, absorbován, metabolizován a skladován. 1)

No a pak se v tom vyznejte.

Co je Cell protect

Cell protect je methioninová forma selenu, tedy organický selen, vázaný na kvasinku Saccharomyces cerevisiae společně s glutathionem a betaglukanem. Tato kombinace se zdá být vhodná hlavně pro ochranu buněk před toxickými vlivy (kouření, alkohol, znečištěné prostředí, užívané léky) a posílení přirozených obranných mechanismů těla. Proto jsme jej nazvali Cell protect

Cell - buňka   /   protect - ochrana

Pokračujeme tak v naší filosofii, aby námi nabízené přípravky obsahovaly kvalitní a vstřebatelné formy v logických kombinacích, které mají smysl.

V jakém jídle selen najdeme

Bezpochyby je nejlepší přijímat selen z potravin. Největším zdrojem jsou hlavně para ořechy, tak pozor na jejich zvýšenou konzumaci. Selen ve vyšších dávkách totiž může být toxický. 

Selen graf

 

Autor: Mgr. Jana Kubíčková (dotazy můžete klást na jana@sibyl.cz)

Použitý zdroj:

1) Internetový portál bezpecnostpotravin.cz