Bylinka pro dnešní dobu - Kozinec blanitý

Každá doba má své zdraví a své zvláštní chorobné tendence. Všechny chorobné stavy spočívají v nerovnováze a každá doba tíhne k jiným pólům disbalance.

Kozinec blanity je vhodný právě pro dněšní dobu, kdy mnohem více zapojujeme nervově-smyslovou složku, než tu fyzickou.

Se zvýšenou mírou používání duševních funkcí, vzniká chorobná tendence spojená s křečovitým sevřením, bolestí, zánětem, zvýšenou teplotou a vyčerpáním. Pak mohou vznikat chladné, plíživé nemoci, kdy může docházet k usazování, degeneraci, ale také ke vzniku novotvarů.
Bylinná terapie je jednou z možností, jak tělo vrátit trochu do rovnováhy. Takovou bylinou, která vše splňuje je právě Kozinec.

Kozinec bylinka

Jak přesně funguje, aneb systém účinku

Na to je potřeba nahlédnout do tajů čínské fytoterapie. Co naplat, mají to zachované geniálně. Dokonce existuje i popis tzv. HUANG QI konstituce (čínský název pro kozinec), kde je popsáno, jak vypadá člověk, pro kterého je bylina vhodná.

Něco z historie:
Šen-nung, tzv. Žlutý císař, který vládl v letech 2737 – 2697 př. n. l., zařadil tuto rostlinu mezi nejvýznamnější druhy, a to jako lék na bolesti, hnis a hemoroidy, ale také na „stovku dětských nemocí“. Po tisíciletí je tato bylina součástí základních bylinných směsí podporující zvýšení imunity a vitality, zvláště u mladých lidí.

Působení kozince dle TČM

  1. Doplňuje čchi a zvedá jang
  2. Rozhojňuje obrannou čchi a zpevňuje povrch
  3. Vytlačuje vředy a rodí svalstvo
  4. Je močopudný a odstraňuje otoky.
  5. Povahu má sladkou a mírně teplou a tropismus ke slezině a plícím.

Co to znamená v překladu do „našeho“

  • Doplňuje čchi a zvedá jang – je možné použít při všech syndromech propadu ve středu těla (žaludek, děloha, močový měchýř, konečník). Účinky má i při propadu kvality spermií.
  • Tím, že má tropismus k plícím a slezině je to bylina, kterou lze využít při alergiích a všech různých oslabeních imunitního systému (častá nemocnost, rychlé ofouknutí, nadměrné pocení). Zpevňuje povrch, dělá tedy na povrchu jakýsi kondom, přes který se škodlivina nedostane.
  • Je močopudný a odstraňuje otoky – hlavně pokud jsou otoky povrchové, jakoby pod kůží. Zde to skvěle funguje v kombinace se slzovkou.
  • Vytlačuje vředy – mnoho vředů a furunklů jsou na podkladě prázdnoty. To znamená, že se velmi špatně hojí, protože se ne a ne vytlačit ven. Ta energie povrchu není dostatečně silná, aby jej doléčila. Nesmí to být akutní hnisavé rány s horkostí uvnitř. Spíše takové ty bolavé bulky, které tam jsou „věčně“ a většinou je provází i celkový pocit chladu (hlavně u žen).

Bylo by toho mnohem více a určitě se tomu budu věnovat i v budoucnu. Teď už bych vás těmi informacemi přehltila.

Kontraindikace:
Akutní onemocnění s horečkou, při přítomnosti nějaké intoxikace, kdy je přítomna horkost (očkování, úpal apod). Nepodávat, když je silná jaterní stagnace s horkostí (projevuje se jako akutní migrény), v tomto případě je potřeba kombinovat s něčím na uvolnění.

Co říci závěrem? Kozinec nebyl dnešní dobou ještě úplně nalezen, ale díky svým adaptogenním účinkům, jej dny slávy určitě čekají.

 

ZDROJ:
Valíček P., Rostliny pro zdravý život, vydal – Start, 2007, strana 94 – 96, první vydání, ISBN 978-86231-60-0
Poznámky z přednášek 1. Školy tradiční čínské medicíny (www.tcm.cz), vedené úžasnou přednášející Mgr. Janou Krameriovou.