Šalvěj červenokořenná

Její čínský název je DAN SHEN, což znamená rumělková červeň kořene, který je podobný ženšenu.

Šalvěj červenokořenná

Bylina, jejíž kořen se ve východních medicínách využívá po tisíciletí a v tradičních herbářích má místo mezi tzv. bylinami oživující krev a odstraňující sraženiny.

S tímto tvrzením v podstatě souhlasí i povolená zdravotní tvrzení, dle platné legislativy.

  • Antioxidant.
  • Normální činnost cévní soustavy.

Co znamená pojem - oživuje krev?

Východní medicína se na zdraví a jeho udržování dívá trochu jinak. Vznikla na základě filosofie a představ, jak by mohlo tělo a jeho systému fungovat.

Pojem KREV - XUE představuje tekutinu tak, jak ji vidíme. Nicméně také jako určitou substanci, která je nositelem energie po těle. Její cirkulace tedy musí být neustále udržování v optimální míře.

Kde to proudí, tam je život.

Když dojde k nějaké poruše v tomto systému, může se to projevit jako bodavé bolesti fixované na postižené místo, znecitlivění a dřevěnění kůže a svalstva, modré skvrny na kůži, bolestivá menstruace s krevními sraženinami atd.

Neklid v oblasti proudění krve se může projevit i na psyhickém stavu, většinou ve formě nespecifikované vnitřní úzkosti a tlaku.

DAN SHEN - šalvěj červenokořenná

Takto vypadá čerstvý kořen. Většinou se rostlina sází na jaře a kořeny se sbírají ještě tentýž rok. Roste na horských stráních a travnatých okrajích lesů ve výškách 120 - 1300 m n. m.

Sušenou drogu pak tvoří podélný, tuhý a snadno lámavý kořen červeně hnědé barvy.

Takto čerstvá bylina se většinou nekonzumje. Je určena pro další přípravu, jako je právě sušení, louhování v alkoholu, míchání s rýžovým octem či pražení.

 

Šalvej 1

 

Jeden z tradičních receptů zní:

Zhuxue danshen (danshen s praseší krví). Droga se promíchá s krví z prasečího srdce a žlutým alkoholem (100:2:1) a po nasáknutí se usuší. Úprava dodává droze účinek vyživovat krev.*

My se dnes již naštěstí nemusíme spoléhat na takovéte recepty a můžeme si účinky bylin dopřát ve formě čistého extraktu.

Vzhledem k platné legislativě se zde nemůžeme rozvášnit o jejich skvělých účincích. Musíme se držet daného antioxdiant a normální činnost cévní soustavy. Možná to trochu vystihuje co v sobě bylina nese, ale zdaleka to neříká nic o tom, kdy ji použít a kdy nikoliv.

Tak závěrem snad jen citace klasiků a kdo se chcete o bylině dozvědět více, napište mi na jana@sibyl.cz

Danshen má chuť hořkou a je mírně chladný. Obhospodařuje čchi srdce a břicha (žaludek-slezina), kručení ve střevech bublající jako tekoucí voda, chlad s horkostí a akumulace, rozníjí shluky a odstraňuje nahromaděniny, zastavuje (pocit) neklidu a plnosti, podporuje čchi. Dokáže zpevnit nohy ochablé z blokád a zmenšit zarudnutí a otok očí. Vyživuje řáné a odstraňuje škodlivé - rodí novou krev a odstraňuje zlou krev. Jedno (jeho další) jméno je xiancao. Roste v horských údolích. **

*Ando, V., Farmokologie klasické čínské medicíny, nakladatelství SVÍTÁNÍ 2007, ISBN 9788086198477, str. 668

** Ando, V., Farmokologie klasické čínské medicíny, nakladatelství SVÍTÁNÍ 2007, ISBN 9788086198477, str. 671