Mrkněte s námi pod pokličku, jak vznikal EndoRelax

Když stres vytváří v těle horko a neklid. Tímto by se dal popsat směr, kterým jsme se při jeho vytváření drželi.

Každý z nás reaguje na stres nějak jinak a pro každého z nás představuje stres něco jiného. Někoho stresují termíny, někoho rodina a někoho vystupování na veřejnosti. To, co je pro nás stresorem vychází z mnoha aspektů. Nejčastěji z nějakých myšlenkových vzorců, které v sobě máme nastavené výchovou. A na každého z nás také stres nějak jinak dopadá (somatizuje).

Stresová kaskáda (osa hypotalamus-hypofýza-nadledvinky)

Tato osa souvisí s regulací účinků stresu na funkce těla. Velmi stručně řečeno - hypotalamus uvolní hormony CRF. Ty pak stimulují hypofýzu, která uvolní adenokortikotropní hormon (ACTH) a ten nastimuluje nadledvinky, které uvolní kortizol. Ten mimo jiné odpovídá i za krevní tlak.

Této osy se týká mnoho problémů, od poruchy nálad, přes fibromyalgie až po syndrom vyhoření. Současná antidepresiva fungují tak, že tuto osu regulují. V této ose také najdeme poruchy štítné žlázy, a to jak její zvýšenou, tak sníženou funkci. Činnost štítné žlázy je řízena hypofýzou. Tady se dostáváme k jádru pudla.

Z pohledu bylinné celostnímedicíny nás vůbec nezajímají názvy nemocí. Nemoc je důsledek - vrcholek, který nastal narušením této osy. Zajímá nás to, jak se člověk cítí a kde je kořen potíží.

Zůstaňme u té štítné žlázy, protože ta je také důležitým regulátorem našeho emočního rozpoložení a zároveň velmi reaguje na stres.

endo

Štítná žláza

Představte si štítnou žlázu jako kotel a hypofýzu jako něco, čím ten kotel regulujete (termostat). Když teplota přesáhne požadovanou hladinu, tak termostat topení vypne. Naopak, když kotel dostatečně nehoří, tak termostat přidá na teplotě. Dělá to pomocí hormonu TSH.

  • Snížená funkce ŠŽ – TSH je vyšší – termostat (hypofýza) vnímá sníženou teplotu, tak vyrobí hormon TSH, který stimuluje tvorbu T3 a T4.
  • Zvýšená funkce ŠŽ – TSH je nižší – termostat (hypofýza) vnímá zvýšenou teplotu, tak sníží výrobu hormonu TSH, aby nestimuloval tolik tvorbu hormonu T3 a T4.

Pokud někdo trpí sníženou funkcí štítné žlázy, obvykle mu bývá zima, je unavený a přibývá na váze. U zvýšené funkce štítné žlázy je tomu naopak. Lidem je horko, hubnou, jsou neklidní a nemohou spát.

Z této podstaty vznikl ENDORELAX, který je sestaven tak, aby reguloval ty "horké stavy". Nerada bych, aby u něj zůstalo přízvisko – ten produkt na zvýšenou funkci štítné žlázy. Na té jsem to pouze stavěla, protože je to častý vrcholek terénu - KDYŽ STRES VYTVÁŘÍ V TĚLE HORKO A NEKLID.

Jak je složen a proč zrovna tento výběr

Cílem bylo vytvořit harmonizační produkt, který bude pomáhat jak při potížích z plnosti, tak z prázdnoty. Jinak řečeno - vyloučí nadbytečnou horkost (plnost), ale doplní i hasící složky (prázdnota).

Karbinec evropský

Bylina z blat u které najdete to nešťastné použití „při zvýšené funkci štítné žlázy“, ale mnohem důležitější je tento popis:

Člověk, pro kterého je tato bylina vhodná, se doslova přehřívá, uvnitř to v něm vře, má vlčí hlad, zůstává přitom hubený, jeho nervy jsou podrážděné, srdce mu buší, krk nateče a oči jsou vypouklé jak u štvané zvěře. Tam karbinec přináší nápravu. Může vyrovnat rozkolísanou hormonální hladinu a opět vyladit rytmus.

Celý článek o karbinci ZDE.

Mučenka pletní

Nať této popínavky slouží jako rostlinné nervinum. Má velmi silný utišující účinek. Podává se lidem, kteří nejsou schopni v noci přestat myslet, leží v posteli a uvažují o tom, co se stalo tento den, včera a co bude zítra. Je to takový ten pocit, že máte v hlavě tržnici.

Je velmi přínosná pro ženy, které trpí menopauzální nespavostí spojené s pocity horkosti.

Mučenka je uvolňující a chladivá bylina. V čínské medicíně by se řeklo, že vyživuje srdce a vyživuje jin.

Když v čínské medicíně řekneme srdce, myslíme také ducha SHEN, což by se dalo formulovat jako psychika. Takže u mučenky také často najdeme, že pomáhá při bušení srdce. Ale musí to být takové to bušení srdce z neklidu, což se častěji objevuje navečer s pocity horka.

Oproti krabinci, který vylučuje spíše plné horko, tak mučenka odstraňuje horkost z prázdnoty. Čím, že je produkt vyvážený a bezpečný.

K těmto bylinám tam jsou přidány další látky, které mají vliv na zklidnění přehřátého kotle jako je magnesium glycinát, l-karnosin nebo kyselina listová v naštěpené formě. Nejsou tam v žádném velkém množství. Spíše jen na takové doladění celkového účinku.

Produkt neužívejte při současném podávání sedativ nebo anxiolytik. Zároveň se nesmí podávat s antidepresivy typu MAOIs (inhibitory monaminooxidázy).

A jak vypadá ta praktická část tvorby?

Není nad papírkovou metodu. Vždy si po obýváku rozložím knihy, skripta, papíry a studuji a studuji ... Vyhledávám informace, dělám poznámky, skládám je dohromady ... Výsledek pak předám bráchovi, který najde suroviny, které by odpovídaly mým požadavkům. Což popravdě není úplně jednoduché :-). Zajistí výrobu bez jakýchkoliv přídatných látek a všechny papíry kolem toho.

We are good team ... Ani bez jednoho by to nešlo. Výsledek je pak tak skvělý, jako ENDORELAX :-).

endo 1