Kozinec jako bylina proti stárnutí

Jsem velkým milovníkem sci-fi, fantasy a takových těch futuristických příběhů, co se asi stane v budoucnu s planetou. Nedávno jsem v jednom z takovýchto filmů viděla použít nanočástice pro samoopravu materiálů a vlastně to nebyla nijak nová myšlenka. Byla použita už v Hvězdné bráně, kde jakési sebereplikující mechanismy byly samostatnou rasou.

Vždy když něco takového vidím, říkám si, zda má něco podobného v sobě i člověk. Co si budeme povídat, stářím se nám tělo trochu opotřebovává a některé části přestávají sloužit jako dříve. Někdy to lidem přirovnávám ke starému autu. Není to hezké přirovnání, ale bývá dost přesné. A popravdě, někdy se o své auto staráme lépe, jak o své tělo. A jak by bylo fajn, mít k dispozici sebereplikující se buňky, které uzdraví unavený orgán či tkáň.

Nesmrtelné buňky

Když si toto spojení zadáte do googlu, vyjede vám spousta zajímavostí, které pojí jeden termín - telomery. Dalo by se shrnout, že se jedná biologické budíky, odměřující stáří.

Kozinec stárnutí

Dle současných poznatků má každá buňka v těle zakódovaný počet dělení. Tato informace je uchována v chromozomech v podobě DNA. Na jejím konci je jakýsi ocásek, který vědci nazvali telomer, a ten se každým rozdělením buňky zkracuje, až jednou ukoční svůj cyklus.

Zjistilo se, že ženy mají delší telomery než muži, což potvrzuje i realita. Ženy se v průměru dožívají vyššího věku než muži.

Vědci intenzivně zkoumají, co vše má vliv na pomalejší zkracování telomeru, a co jej naopak zrychluje. Shodli se na potřebě dostatečného spánkustřídmosti v jídle, dostatku vitaminu D.

Ovlivnění telomerázy se dokonce dostává i do výzkumu, který hledá lék proti rakovině.

Dlouhý život

Nikdo z nás asi nechce být nesmrtelný. Pro planetu Zemi to není ani přirozené. Pravděpodobně by nás neuživila. Nicméně dlouhý a kvalitní život si přeje většina z nás. A právě v ovlivnění rychlosti zkracování telomery to vše vězí.

Vědci při pokusech poukázali na bylinu Astragalus membranaceus (kozinec blanitý), která dle všeho dokáže aktivovat telomerázu, ta dokáže prodloužit aktivní život buněk a uchránit je před zestárnutím. Nedokáže sice zvýšit délku telomery, ale zpomaluje její zkracování.

Je fakt, že spojovat nesmrtelnost buňky rovnou s nesmrtelností člověka není možné, ale je to začátek zajímavé cesty, která možná přinese možnost té zmíněné sebereplikace, ale pouze u zdravých buněk.

Je kozinec anti-aging bylina?

Z výše uvedeného by jistě vyplývalo, že ano. Jenže se stále jedná o výzkum a je těžké jej zatím nějak generalizovat. Nicméně se jedná o bylinu, která patří mezi největší poklady východní medicíny a je součástí všech směsí, které jsou určeny na tonizaci, energii, imunitu či rekonvalescenci. Takže možná to, co věděli staří Číňané, dnes potvrdí vědci.