Karbinec evropský - bylina z blat

Nejedná se o úplně známou léčivku, přitom jako jedna z mála umí harmonizovat zvýšenou funkci štítné žlázy.

Vždy, když studuji nějakou bylinu, tak jsem nadšená, když se jejímu popisu věnoval Wolf-Dieter Storl. Jeho vnímání a zkoumání bylin je přesně to, co potřebuji o bylině znát. Většinou mě nezajímají obsahy sterolů, flavonoidů či enzymů. To nechávám farmakologům. Mě zajímá esence byliny. Tedy to, co v sobě nese a co může dát našem tělesnému terénu.

Takovýto popis získáte pozorováním byliny, její signatury, místa kde roste, chutí a celkově pocitem, který máte když u ní sedíte a sledujete ji. Pak vůbec není nutné dělat složitý farmakologický rozbor. Pro ty co to potřebují, tak obsahuje třísloviny, hořčiny, flavonoidy, silice a diterpeny.

Co v sobě nese karbinec evropský

Karbinec evropský (Lycopus europaeus) je vytrvalá, středně vysoká, planě rostoucí rostlina, kterou najdeme především na bažinatých lukách a březích řek, ale zvládne i sucho. V české kotlině je původním druhem a najdeme ji v celém středním a studením pásmu severní polokoule. Patří do čeledi hluchavkovitých a trochu se podobá mátě. Stejně jako ona přijímá hodně ze sluneční síly, dávající řád, ale karbinec není tak aromatický. Nese spíše trpko - hořký tón.

Praktici čínské medicíny při zmínění chuti už vědí, že jeho použití bude hlavně zkldiňující na oblast srdce a bude spíše chladivý. Což tak opravdu je.

Hořký čaj se dříve používal jako prostředek proti horečce. V dnešní době byl karbinec znovu objeven jako specifický prostředek při hyperfunkci šítné žlázy (autoimunní příčina, která není provázena strumou). Zmírňuje obtíže jako bušení srdce, vysoký krevní tlak, strach, nespavost, neklid.

Hyperfunkce ŠŽ je v podstatě takový stav, kdy se "štítná žláza zblázní" a zrychlí se spalování. Člověk se pak doslova přehřívá, uvnitř to v něm vře, má vlčí hlad, zůstává přitom hubený, jeho nervy jsou podrážděné, srdce mu buší, krk nateče a oči jsou vypouklé jak u štvané zvěře. Tam karbinec přináší nápravu. Může vyrovnat rozkolísanou hormonální hladinu a opět vyladit rytmus.

Sledujte tu signaturu - harmonické uspořádání listů - to dává tušit, že bude hodně vylaďující. Stejně jak rytmicky jsou uspořádány i bělavé květy. Pro léčebné účely se používá celá nadzemní část rostliny, sbíraná v období květu.

karbinec

Vztah k vlhkému a chladnému prostředí zase pak přináši tu pomoc při "přehřívání".

Storl jde ještě hlouběji a poukazuje i na nejčastější opilovače karbince, což jsou pestřenky. Tento hmyz hýřící duhovými barvami má svůj vývojový stupeň larvy ve vodě, až poté se povznese do slunečních výšek. I to by se dalo interpretovat jako součást signatury této rostlinné bytosti.

Zajímavosti o karbinci

Soukeníci používali šťávu k barvení lnu a vlny na černo. Cikáni údajně potírali kůži unesených dětí právě karbincem, proto je jeho název gypsywort. Děti pak vypadaly více snědě.

Karbinec najdete v produktu EndoRelax.

 

ZDROJ:

Strol-Wolf, Dieter, Duše rostlin - Poselství a léčivá síla z bylinné říše.