Jahody a meloun - úžasné letní ovoce

Teplo léta a sluníčko nám opět dávají sílu, ale nadměrné horko může poškozovat tekutiny.

Také to milujete? Je to čas tvoření, aktivity, kreativity. Z pohledu přírodní medicíny tento letní čas připadá prvku ohně. Je to přesně to období "nehasit, hořím". Ale jak to bývá, oheň je skvělý sluha, ale špatný pán.

Image 0

Nadměrný oheň stravuje tekutiny, může způsobovat neklid, nespavost nebo vyrážky (tzv. horká kůže).

Předejít potížím z nadměrného ohně, můžeme konzumací tzv. chladivých potravin.

Mezi potraviny, které jsou pro léto jako stvořené jsou jahody, meloun a salátová okurka. Všechny mají jednu společnou vlastnost - přirozeně ochlazují a doplňují tekutiny. Také to pozorujete, že jakmile je teplo, tak okurkový salát je super volba? A co teprve jahody s melounem. Doporučuji je nekonzumovat hned po vytažení z lednice, příliš ledové potraviny zase oslabují slezinu.

A asi vás zklamu. Nanuky, zmrzliny a nápoje plné ledu fakt na ochlazení nefungují. Naopak. Na pití je nejlepší čistá vlažná voda s lístkem máty, vlažný zelený čaj (nepojte ho jako první ráno a ani jako poslední večer), nebo teplá voda s plátkem pomeranče.

Tak hurá do víru léta.