Jahody a meloun - úžasné letní ovoce

Teplo léta a sluníčko nám opět dávají sílu, ale nadměrné horko může poškozovat tekutiny.

Také léto milujete? Je to čas tvoření, aktivity, kreativity. Z pohledu čínské medicíny tento letní čas připadá prvku ohně. Je to přesně to období "nehasit, hořím". Ale jak to bývá, oheň je skvělý sluha, ale špatný pán.

Jahody

Nadměrný oheň stravuje tekutiny, může způsobovat neklid, nespavost nebo vyrážky (tzv. horká kůže). Může se vám zhoršovat akné nebo se objevovat nejasné kopřivky. Je-li váš vnitřní terén horký, tak se v tomto období budou potíže zhoršovat (horko uvnitř - horko venku). Z tohoto důvodu se i často ozývají záněty močového měchýře.

Předejít potížím z nadměrného ohně, můžeme konzumací tzv. chladivých potravin.

Mezi potraviny, které jsou pro léto jako stvořené jsou jahody, meloun a salátová okurka. Všechny mají jednu společnou vlastnost - přirozeně ochlazují a doplňují tekutiny. Také to pozorujete, že jakmile je teplo, tak okurkový salát je super volba? A co teprve jahody s melounem. Doporučuji je nekonzumovat hned po vytažení z lednice, příliš ledové potraviny zase oslabují slezinu.

A asi vás zklamu. Nanuky, zmrzliny a nápoje plné ledu fakt na ochlazení nefungují. Naopak. Tělesné funkce je musí zahřát na naši "provozní" teplotu, takže nás v důsledku zahřejí. Na pití v horkých dnech je nejlepší čistá teplá voda s lístkem máty, teplý zelený čaj (nepojte ho jako první ráno a ani jako poslední večer), nebo teplá voda s plátkem pomeranče či limetky. Skvělý je čaj z květů chryzantémy. To vše tělo přirozeně ochladí, i když to budete pít v teplé vodě. Teplou vodu totiž musí tělo zase zchladit.

Tak hurá do víru léta.