Drmek obecný - pohlazení ženské duše

Kdybych měla vybrat jednu bylinu, která by se klasifikovala "na ženské potíže" určitě by to byl drmek obecný. Nemám tento popis "byliny na něco" ráda, ale drmek to tak prostě má.

Drmek

Pro mnichy a pro ženy

Drmek obecný je známý také pod názvem mnišský pepř či bobule ctnosti. Svým vzhledem mírně připomíná marihuanu a dorůstá do výšky až 6 metrů. Původně pochází z oblasti Středomoří, ale při dobré péči se mu čile daří i u nás. Ve starověkých kulturách byl používán ke zklidňování mužského libida a často se kulaté plody drmku používaly při rituálech cudnosti.

Dalšími staletími zkušeností se drmek dostal k ženám a dnes je považován za jeden z nejužitečnějších spojenců při poruchách menstruačního cyklu.

Keř s kulatými plody

Z rostliny se sklízí plod (bobulky o velikosti pepře) a doba sběru je říjen. Bobulky je možné rozemlít a připravit tinkturu, nebo nasušit a uchovat na pozdější použití. Kvalitní a dobře usušené bobule jsou celistvé, šedočerné a aromatické. Z takto sušených bobulí se připravuje práškový extrakt s různým procentuálním množstvím účinné látky.

Jak působí

Mechanismus účinku drmku je poměrně složitý. Z farmakologického hlediska obsahuje různé silice a hormonům podobné látky. Z tohoto západního pohledu drmek podporuje vývoj žlutého tělíska (tedy napravuje relativní deficit progesteronu) pomocí působení na osu hypotalamus – hypofýza – vaječníky. Díky tomuto účinku je drmek schopen normalizovat menstruační cyklus, podpořit ovulaci, a tím i plodnost. Může být nasazen téměř při všech premenstruačních potížích.

Porodní asistentky a laktační poradkyně by mohly drmek ocenit v případě zástavy tvorby mateřského mléka, kdy se kombinuje s andělikou čínskou. Stejně tak jej mohou doporučit ženám, které dosud kojí a zatím se u nich neobjevila menstruace, ale už by chtěly přijít do jiného stavu.

Reguluje hormonální rovnováhu

Mám-li popsat účinek drmku jednou větou, je to právě tato – reguluje hormonální rovnováhu. Sáhnete-li však po léčbě bylinkami, je nutné si odpovědět na otázku PROČ. Proč ten problém vznikl a kde je příčina. U hormonální rovnováhy tomu není jinak. Ze zkušenosti mohu říci, že je to nejčastěji stres, který nám ženám poškozuje vnitřní prostředí, a hormony pak blázní.

Jak to ten drmek tedy dělá?

Pro takové jasnější vysvětlení bych si dovolila sáhnout do čínské medicíny. Ta popisuje účinek drmku tak, že utišuje játra a napravuje čchi. Výše zmíněný stres poškozuje právě tuto jaterní čchi a také esenci ledvin.

Dle čínské medicíny jsou veškeré hormony produkovány ledvinovou esencí, ukládány do dráhy jater a odtud krví putují po těle na svá místa působení. Zní to možná trochu poeticky, ale tato věta pomáhá pochopit účinky drmku. Je povahy ostré a hořké, čímž usměrňuje játra a rozptyluje svíravou depresi jaterní čchi, která postihuje dráhy ren mai a chong mai. Příznakem jsou pak bolesti při menstruaci, opožďující se menstruace, předmenstruační otoky prsou, ovulační bolest či plačtivost a podrážděnost.

Jak je to s těmi játry

Je potřeba si uvědomit, že my pojem játra chápeme trochu jinak než učení mistři tradiční čínské medicíny. Pro nás je to detoxikační orgán, pro ně soubor čchi ovlivňující mnoho oblastí, od očí po šlachy. Nicméně i na našich západních tělech platí, že tam, kde se objeví stagnace čchi jater, tam se koncentruje teplo, které má tendenci stoupat. Proto se u některých žen objevuje akné a migrény před menstruací, a proto se také při popisu účinku drmku popisuje, že pomáhá na akné. Ale on nepomáhá „na akné“, pouze má klesající účinky a uvolňuje dráhu jater, jejíž blokace je příčinou akné před menstruací.

V případech nepravidelné a bolestivé menstruace bývá stagnace jaterní čchi hlavní patologií. U těchto stavů je drmek obecný nezastupitelný a mnohdy dokáže upravit menstruaci sám o sobě, bez přidání dalších bylin.