Diagnóza TČM - prázdnota krve - co to znamená?

Prázdnota krve (XUE XU) či nedostatečnost krve je diagnóza, kterou můžete slyšet u praktika tradiční čínské medicíny. Co to vlastně znamená?
 

Krev jako substance

Pro naše racionální myšlení je krev tekutina, kterou testujeme, chceme-li přijít na to, co se v organismu děje. Už když se nad touto větou zamyslíme, tak ukazuje, jak moc je tato látka důležitá. Víme, že teče, obsahuje nějaké barvivo a další krvinky, které z ní dělají to, co pak vidíme jako hmotu. Dospělý člověk má kolem 4-6 litrů krve, která je neustále pumpována skrz náš krevní oběh.

Pro čínskou medicínu představuje krev mnohem komplexnější a hlubší substanci. Vidí v ní něco, co vyživuje a svlažuje organismus a hlavně dělá materiální základnu pro duševní činnost.

Diagnóza XUE XU, tedy prázdnota krve není na krevních testech vidět, tedy určitě ne hned a ani neříká, že máme v těle méně než ty 4 litry.

Slovo XUE (SÜE) je překládáno jako krev, ale je v něm uložena mnohem větší šíře popisu této hmotné subsatnce. 
Je nositelkou "šenu", takže její množství a kvalita se odráží na naši psychické odolnosti, soustředení a duševní pohodě. Jedná se o tekutinu, která přináleží jin, tedy ženě.
 
Kvalita krve se mimo jiné odráží na rtech. Plné, zdravě zabervené rty ukazují na zdraví ženy a její plodnost. Možná to trochu vysvětluje ten příšerný trend vyplňování rtů.
Diagnóza tčm

Jen trochu teorie čínské medicíny

Krev je řízena srdcem SHEN, uchována játry GAN a její tok ovládá slezina PI. Dále pak má vztah k ledvinám, protože ty uchovávají esenci. Esence a krev mají stejný původ, čili tvorba krve, závisí na stavu esence.

  1. SHEN řídi pumpování krve, je jakýmsi hybatelem.
  2. GAN ji uchovávají a pouštějí, když je potřeba.
  3. PI pak řídí to, aby se nevylévala z cév.
  4. Esence je základ pro její tvorbu. Esence je něco jako svíce života. Proto i často lidé, kteří mají slabší konstituci, jsou bledí.
  5. Pohyb krve má na starosti QI (čchi). Je to jin a jang, jedno bez druhého být nemůže. QI je generálem krve a krev je matkou QI.

Projevy

To je asi to co vás bude zajímat nejvíce. Jak to terapeut TČM nebo vy sami poznáte.

Ono to je vše trochu složitější, protože se může objevovat prázdnota krve jater (nejčastější), prázdnota krve sleziny atd. A ano, koho teď napadlo, že je to blbost, že játra nemohou mít málo krve, protože skrz játra prochází veškerá krev neustále, tak má pravdu. Jenže jak je napsáno výše, vůbec nad tím nepřemýšlejte hlavou, ale hledejte pocit. Vnímejte proudění krve a čchi, jak je nastaveno uvnitř vás.

A zde je otázka pro přemýšlivé. Když funkce krve jsou - svlažovat, vyživovat a stabilizovat mentální schopnosti, jak se asi projeví její nedostatek?

  • Bledá a suchá pokožka, bledé a suché rty a nehty. Suché vlasy.
  • Zapomnětlivost a neschopnost se koncentrovat.
  • Poruchy spánku.
  • Snížená menstruace až její zástava. Poruchy plodnosti (žena prostě má být krev a mléko - nedostatek krve mimochodem způsobuje i snížení laktace).
  • Závratě a mžitky před očima.
  • Palpitace.
  • Únava.

Jak si způsobíme takovou prázdnotu krve, aneb co jsou její největší žrouti

  • Může to být dáno již konstitučně. Narodíme-li se se slabší esencí, tak nám nezbývá moc rezerv na její tvorbu.
  • Tím, co jíme. Krev má v organismu vyživovat a svlažovat. Pokud jím hodně vysušující, chladivé a nevýživné stravy, tak to vše musí brát na svá bedra krev. Navíc tvůrcem krve je slezina, která když nedostává dostatek kvalitní výživy, tak prostě nemá z čeho vyrábět.
  • Velkým "žroutem krve" je hormonální antikoncepce. Proto je dost běžné, že po jejím vysazení ženy nedostanou menstruaci. Ano, některé úplně v pohodě. Mají totiž dostatečné rezervy a HAK jim neublíží. Hubené bledule s tím však budou mít velký problém.
  • Hodně mentální práce, kdy se díváte do obrazovky.
  • Řešení hodně věcí najednou. Takový odchod ráno do práce - máš cvičky? nezapomeň si svačinu! jejda mám roztržené punčochy a boty mi rozkousal pes!!! dnes máš ve 3 plavání, máš všechny věci? ..... To je samozřejmě nadneseně, ale uvědomte si, co vše za den musíte v hlavě pořešit. To bude sakra vyčerpávat vyživující substanci.
  • Nadměrná menstruace, kdy o krev reálně přicházíte.

Z výše uvedeného tak trochu vyplývá, že prázdnotou krve trpí spíše ženy než muži. Má to příčinu v mnoha aspektech, ale hormony jsou tím největším.

Jak se vrátit do rovnováhy

Rozhodně odstraňtě to, co vám v životě tu krev "saje". Ať už je to nějaký "upír" ve vašem okolí, nebo výše uvedené.
 
Podíváte-li se do čínského herbáře, tak mezi bylinkami na doplnění krve (BU XUE) je na prvním místě anfělika čínská, jejíž hlavním účinkem je, že doplňuje, oživuje a harmonizuje krev.
 
Anděliku čínkou najdete v našem produktu FemiBalance, kde jsme ji obohatili o kvalitní kyselinu listovou (L-metylfolát) a aktivní vitamin B6 (P-5-P). Tyto vitamíny se obecně doporučují na posílení krve z našeho, západního, pohledu. Pohyb krve si totiž vyžaduje pohyb QI (čchi) a tyto béčka jej pomohou zabezpečit.
 
Dalo by se to rozpitvávat dál a dál, ale to už není cílem tohoto článku. To už je práce terapeuta. Na zamyšlení to stačí. I když možná se raději pokuste přestat myslet, abyste si nevyčerávali krev a zkuste raději cítit a prožívat.

Žena by měla být krev a mléko.