Balzám pro neklidnou hlavu - mučenka pletní

Mučenka pletní je bylina, kterou bychom mohli nazvat rostlinné nervinum či sedativum.

Existuje řada rostlin, které se tradičně používají k řešení úzkosti, nespavost či pocitů vnitřního napětí. Jejich účinky potvrzují i moderní studie. Kozlík, třezalka nebo meduňka jsou byliny, jejichž název jste určitě slyšeli. Mezi tyto byliny patří i mučenka pletní, která není zas až tolik známá, ale dalo by se říci, že má nejspecifičtější utišující účinek.

Je vhodná pro lidi, kteří nejsou schopni přestat v noci myslet, leží v posteli a uvažují í o tom, co se stalo tento den, včera, co bude zítra, co se udělo během posledního měsíce a jak se bude vyvýjet příští měsíc. 1)

Říká se, že jeden obrázek je za tisíc slov. Tak pokud se cítíte nějak takto, tak zkuste mučenku.

image_of_object

Hlavu vhodnou pro nasazení mučenky vždy přirovnávám k přeplněnému tržišti, kde se k vám linou hlasy odevšad a vy nemůžete utéct. Mučenka může být takový "escape plan".

Ze západní farmakologie

Účinky mučenky potvrzují i klinické studie.

V pilotní dvojitě slepé studii byl srovnáván účinek Passiflora incarnata (mučenka pletní) a oxazepamu v léčbě generalizované úzkostné poruchy. Po 4 dnech léčby byl účinek obou léčiv srovnatelný, přičemž při užívání mučenky se vyskytlo méně nežádoucích účinků. Protože studie byla prováděna pouze na 36 pacientech, jsou potřeba další podrobnější studie. V další studii na 65 pacientech zlepšoval extrakt z mučenky symptomy při odvykání závislosti na opiátech, účinek byl srovnáván s klonidinem. V dvojitě slepé, placebem kontrolované studii zlepšoval čaj z mučenky signifikantně kvalitu spánku  2)

Mučenka může zvýšit účinek předepsaných sedativ, antispasmolik a anxiolytik. Společně jej užívejte jen po dohodě s lékařem.

1) Winston D, Maimes S, Adaptogeny, TRITON 2011

2) Článek z časopisu - Praktické lékárenství (Passiflora incarnata – obsahové látky a léčivé účinky) Zdeňka Navrátilová, 2015; 11(5)