Aktivní forma kyseliny listové

Není vitamín jako vitamín a není produkt jako produkt. Jak je to s kyselinou listovou?

Kyselina listová a folát

Kyselina listová je vitamín, který najdeme v listové zelenině. Dle názvu je to celkem logické. Zdrojem je také řepa, ořechy, čočka či pivovarské kvasince. V takto přirozném zdroji přijímáme čistý folát, který tělo zpracuje v přirozené formě. Je to tedy nejlepší způsob, jak B9 do těla dodávat.

Někdy však naše tělo potřebuje zvýšený příjem B9, např. v těhotenství nebo při poruchách krvetvorby. Často pak sáhneme po doplňku stravy, kde je kyselina listová obsažena. Z té si ale musí naše tělo folát vyrobit, a to za pomocí enzymu methyltranshydrofolát reduktázy, který ji "naštěpí". Bohuže je tento enzym u mnoha lidí oslaben nebo nefunkční. Pak je přijímaná kyselina listová úplně zbytečná, protože tělo z ní nedokáže vyrobit účinný folát. V doplňcích stravy již ale můžete najít tzv. aktivní kyselinu listovou (methyl folát), která tento enzym nepotřebuje.

Listovka 1

 

Folát a podpora krvetvorby

Když jsme přemýšleli nad produktem, který by měl být tzv. pro doplnění krve, nesměla tam B9 chybět. Je to základní vitamín, který vstupuje do krvetvorby. Když si přečtete jeho učínky, je přesně nosičem toho, co čínská medicína řadí pod pojem krev XUE.

Krev XUE je základní životní substancí, která pokud je v pořádku, nese v sobě stabilitu, plodnost, plnost, hojnost. Ukotvuje emoce, prohřívá, vyživuje.

Vzali jsme tedy základní bylinu pro výživu krve, a to anděliku čínskou, zkombinovali ji s aktivní formou kyseliny listové (methylfolátem) a vitaminem B6, a vznikl FemiBalance. Jeho cílem je krev doplnit, ale i oživit. Prostě aby život proudil.

Kdy je FemiBalance vhodný

  • Máte-li málo červených krvinek a celkově potíže s krvetvorbou.
  • Řešíte-li potíže s menstruací (opožďující se, bolestivá, málo krve, vynechávající, nadměrná).
  • Připravujete-li se na těhotenství (dobře vyživená děloha a správné množství krve je pro zdravé těhotenství zásadní).
  • Jste-li unavení, bledí a zimomřiví.
  • Připadáte si roztěkaní a takoví neukotvení. Může se objevit srdeční úzkost, zapomnětlivost a poruchy spánku.
  • Objevují-li se příznaky jako světloplachost, suchost v očích, bledé nehty, podrážděnost, záškuby ve svalech.

Vidíte se v tom? Víte co nám krev nejvíce vyčerpává?

  • Může to být dáno již konstitučně. Narodíme-li se se slabší esencí, tak nám nezbývá moc rezerv na její tvorbu.
  • Tím, co jíme. Krev má v organismu vyživovat a svlažovat. Pokud jím hodně vysušující, chladivé a nevýživné stravy, tak to vše musí brát na svá bedra krev. Navíc tvůrcem krve je element Země (slezina, žaludek, tenké střevo), ti když nedostávájí dostatek kvalitní výživy, tak prostě nemají z čeho vyrábět.
  • Velkým "žroutem krve" je hormonální antikoncepce. Proto je dost běžné, že po jejím vysazení ženy nedostanou menstruaci. Ano, některé úplně v pohodě. Mají totiž dostatečné rezervy a HAK jim neublíží. Hubené bledule s tím však budou mít velký problém.
  • Hodně mentální práce, kdy se díváte do obrazovky.
  • Řešení hodně věcí najednou. Takový odchod ráno do práce - máš cvičky? nezapomeň si svačinu! jejda mám roztržené punčochy a boty mi rozkousal pes!!! dnes máš ve 3 plavání, máš všechny věci? ..... To je samozřejmě nadneseně, ale uvědomte si, co vše za den musíte v hlavě pořešit. To bude sakra vyčerpávat vyživující substanci.
  • Nadměrná menstruace, kdy o krev reálně přicházíte.